-
Dalış Malzemeleri Nelerdir
MASKE:
Sportif dalış çok büyük oranda görsel faaliyetlere dayandığından dolayı, ışığın değişmesi ve görüşü etkileyen diğer faktörler balıkadamı yakından ilgilendirir. Fiziksel olarak suyun altında görebilmek için maskeye ihtiyaç duyarız. Işığın suda kırılmasından dolayı biz suyun altındaki cisimleri %25 oranında daha büyük ve yakın görürüz.
Sualtında maske kullanımı için yapmamız gereken bazı unsurlar vardır;
– Artan ortam basıncından dolayı maske içindeki ortam basıncını eşitleme
– Artan ortam basıncından dolayı kulaklarımızda hava basıncını eşitleme
– Maske içine girebilecek suyu tahliye etmek.
Bir maske alırken yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı maskenin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir.
• Kenarları yumuşak kauçuk yada silikon gövde ( yüzü kavraması ve rahat oturması için)
• Ayarlanabilir kayış
• Burnu kavramaya izin vere burunluk (kulak ve maske içindeki boşluğu eşitlemek için)
• Bir çerçeve ile sabitlenmiş sertleştirilmiş cam (temprared cam) Bu camın özelliği bir darbe ile kırılması durumunda küçük ve yuvarlak, keskin ve sivri olmayan parçalara bölünerek yüzümüzün asgari hasarla kurtulmasını sağlar.
• Gözlerinde 1,5-2 numaradan daha büyük miyop rahatsızlığı olanlar için camları özel numaralı cam ile değiştirilebilen maskeler kullanılabilir.SNORKEL (SOLUMA BORUSU):
Tüpsüz dalışlarda yada balıkadamın yüzeyden yüzerken başını sudan çıkarmadan nefes almasını sağlayan temel malzemelerdendir. Snorkel alırken nelere dikkat etmeliyiz;
• Snorkeller yarı esnek, plastik yada sert kauçuktan yapılmış eğri bir borunun bir ucu açık diğer ucu su girmeyecek, ağızdan düşmeyecek, hafifçe dönebilen bir ağızlığa sahip olmalıdır.
• Snorkel rahat soluk alıp verebilecek kadar geniş, içinde kalan suyu boşaltacak kadar dar olmalı. Her iki şart göz önüne alındığında boyu yaklaşık 35-40 cm., çapı ise 2-2,5 cm. kadar dar olmalıdır.
• Snorkelin borusunda çap değişimine sebep olan ekler ve iç yüzeyindeki körükler hava alış verişini ve su atımını zorlaştırdığı için önerilmez.
• Snorkel ağza iyi oturan bir mapsa sahip olmalıdır. Aksi takdirde içine su girmesine, ağızdan düşmesine ve uzun yüzüşlerde çene ağrısına sebep olur.
• Maskeye bağlamak için ek bir kayışı olmalıdır.
• Kaybadilmesi kolay malzeme olduğu için hem ucuz hem de daha kullanışlı olan J tipi bir snorkel seçimi en uygun olanıdır.
PALETLER:
Sualtı insanoğlunu misafir olduğu bir dünya olduğu için bu ortamda rahat hareket edebilmek için nasıl uçmak için kuşlardan esinlenilmiş ise yüzmek içinde insanoğlu balıkları inceleyip paletleri icat etmiştir.
Paletler dalıcının üzerinde taşıdığı ağır ve teferruatlı dalış malzemesi ile birlikte suyun üstünde ve altında, daha kuvvetli olan bacak kaslarımızın yardımı ile ellerimizi kullanmadan uzun mesafeleri daha hızlı kat etmemize yarayan itici bir güç sağlar. Paletlerin yüzeylerinin uzunluğu ve genişliği ancak doğru palet kullanım tekniği uygulandığında fayda sağlar.
Palet çeşitleri:
Açık paletler; Ayarlanabilir topuk kayışlı tip, değişik türden patik giyerek kullanılır. Bu tip paletler özellikle kıyı dalışlarında suya giriş ve çıkışı kolaylaştırır. Gerek kayaların üstünde yürümek gerekse denizkestaneleri gibi canlılara basarak yaralanmayı önlemeleri açısından son derece yayarlıdırlar.
Kapalı paletler; topuk kısmı kapalı paletler çıplak ayak için daha uygundur. Ayak için ısı yalıtımı gerekmeyen sularda kullanılır, fakat ince neoprenden yapılmış çoraplar da kullanılabilir. Açık paletler gibi ayarlanabilir kayışları olmadığından ayağa tam uygun olmalıdır. Tüpsüz dalışa uygun olması ile birlikte SCUBA dalışta yetersiz olabilirler.
Off-set paletler (uzun palalı);Off-set paletler uzun ve geniş palalı olup nefesli dalışlarda gereksinilen yüksek hızı sağlayabilirler. Ancak tüplü dalışlarda hareket serbestliğini azaltırlar.
Palet alırken dikkat edilecek hususlar:
Paletlerin de ayakkabılar gibi ölçüleri vardır, uygun olanı seçilmelidir. Her ayağa uyacak palet vardır. Amaca ve fiziksel yapıya uygun olanı seçilmelidir. Alırken mutlaka giyip denemelidir. Düz yetersiz kirişli ve yumuşak palaları kolayca bükülebilen paletler yeterli itme gücünü sağlayamaz, büyük boyutlu paletler deneyimli dalıcılar için uygun ancak yeni başlayanlar için yorucudur.
DALIŞ GİYSİSİ:
Su altında ısı iletimi havaya oranla 25 kat daha fazladır. Bu yüzden su sıcaklığı çok düşük olmasa bile, ısı kaybını azaltmak için dalış giysileri kullanmak gereklidir. Bunun yanısıra bazı deniz canlılarından, kaya ve keskin cisimlerden korunmaya yarar. Dalış giysilerinde kullanılan neopren malzeme, içi hava dolu kapalı hücrecikler içerir. Bu tip bir hücre yapısı oldukça yüksek bir yalıtkanlık sağlar. Giysi kolayca esneyerek vücudu sıkıca sarar. Elbisenin içine giren su vücut tarafından ısınır. Bileklerde ve başlık kenarlarında bulunan vücut yüzeyine yapışan düz neopren yada lateks sayesinde su giriş çıkışı azalır.
Kuru giysiler; Bu tip giysilerin içine hiç su girmez, vücuda yapışmaz tüpten gelen hava bağlantısı ile şişirilebilirler. Çok soğuk sularda yapılacak profesyonel amaçlı dalışlarda kullanılır. Kullanımları özel eğitim gerektirir.
ELDİVEN,PATİK:
Soğuk su ortamlarında el ve ayaklardan ısı kaybını önlemek, su altında bir yerlere tutunma veya kıyıda yere basarken yaralanmaları önlemek amacıyla neopren malzemeden yapılmış eldiven ve patik giyilmelidir. Patikler sert tabanlı, çorap tipi, fermuarlı ve fermuarsız olabilir.
AĞIRLIK KEMERİ:
Dalış elbiseleri ve sualtı soluma cihazının bazı parçaları artı yüzerliğe sahiptir. Bu özellik, eğer dalıcı su üstünde kalmak istiyorsa güvenlik sağlar. Ancak dalmak için istenmeyen bir özelliktir. Bu yüzden bu yüzden nötr yüzerliği sağlamak amacı ile kurşun ağırlıklar taşınır.
Ağırlık kemerine takılacak ağırlık miktarı, dalıcının yoğunluğu ve kullandığı diğer malzemelere bağlıdır. Ağırlık miktarının belirlenmesinin en pratik yolu, dalıcının nefes aldığında göz hizasında su üstünde duracak nefes verdiğinde ise batacak kadar ağırlık almasıdır.
Ağırlık kemeri alırken dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Ağırlık kemerinin en önemli özelliği tehlike anında kolayca çözülebilmeli, tokası kolayca açılabilecek türden olmalıdır.
• Kemer standart 5 cm eninde naylon örme yada kauçuk türden olabilir.
• Tehlike anında ilk atılacak malzeme olduğu için maliyet açısından çok külfetli olanları tercih edilmeyebilir.
• Ağırlıkların kemer üzerindeki dağılımları açısından 1,2,3 kiloluklar olarak tercihe göre seçilebilir.
Üzgünüz yanıt bulunamadı.