-
Dalış Sertifikası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’de sualtı sporlarını yapanlar diğer doğa sporları meraklılarına göre daha şanslı. Dört tarafımız sularla çevrildiği ve balıkçılıkla uğraştığımız için deniz, herkesin hayatına girmiş bir kere. Yani sualtıyla uğraşanlar deli muamelesi görmüyorlar ne mutlu ki. (Paraşütçüler, kaya tırmanışçıları ne demek istediğimi anlamışlardır herhalde.) Bizim üzerinde yaşadığımız, dağcılıkla veya havacılıkla sınırlarını biraz zorladığımız tek bir dünyamız var, dalgıçların ise iki. Çünkü deniz sadece mavi bir ufuk değil, bir dünya. Mavinin içinde yaşanan, kendi kuralları olan, kocaman başka bir dünya.
Günümüzde insanlar riskleri en aza indirerek sualtında yaşabiliyor. 13-70 yaş arası normal sağlıklı insanlar, SCUBA yöntemiyle sualtı dünyasını keşfedebiliyor. SCUBA (self contained underwater breathing apparatus) sualtında kendi kendine yeten nefes alma aleti anlamına geliyor. Tüplere sıkıştırılmış yüksek basınçlı hava ve diğer dalış takımları kullanılarak yapılıyor. İlk aletli dalışın yapıldığı 1943 yılından beri dalış aletleri inanılmaz bir hızda gelişti ve modernleşti.
Sualtında keşfedilmeyi bekleyen bambaşka bir dünya var. Yeni canlılar, yeni doğal güzellikler ve yıllardır suyun derinliklerinde bulunmayı bekleyen batıklar… Ayrıca tüm doğa sporları gibi sualtı da size kendinizi keşfetme ve tanıma olanağı verecek. Tatile gittiğiniz hemen her yerde bir dalış okulu veya dalış merkezi bulabilirsiniz. Dalış eğitiminizi bulunduğunuz kentte de alabilirsiniz. Dalış öncesi diğer tüm doğa sporlarından daha fazla bir teorik ve pratik eğitim almanız şart. Eğitim alacağınız yerin dünya çapında sertifika vermesine, Türkiye Sualtı Federasyonu onaylı olmasına, eğitmenlerinin yeterli tecrübeye sahip olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekir. İyi bir eğitimden sonra sualtının kapısını güvenle açabilir, içinde olduğumuz dünyadan çok farklı bir dünyayla tanışabilirsiniz.
Üzgünüz yanıt bulunamadı.