Gezgin Topluluğu › Forumlar › Konu Dışı › Koronavirüs varken nasıl para kazanılacak? Bizi ne bekliyor? › Koronavirüs varken nasıl para kazanılacak? Bizi ne bekliyor? tartışmasını cevapladı.
-
Suzan
Guest20/03/2020 saat 21:42Kısa vadede evet dijital pazarlama girişimleri artar, fakat büyüyen ve gelişen markalar belli. Bu durum en çok Getir’in işine yarar. Diğer yandan uzun vadede planlanan girişimler tutabilir…uzun vadeli diyorum çünkü Corona henüz tam olarak yayılmış değil. Güney yarım küre kışa girmeye hazırlanıyor, çoğu fakir ve az gelişmiş ülkeler güney yarım kürede yer aldığını göz önünde bulundurursak virüs yayılması da bu bölgelerde daha hızlı ve daha ölümcül şekilde yayılabileceği beklentisi doğacaktır. Elbet bunun 6 ay sonrası da var…yani bu sefer kuzey yarım kürenin kış mevsimine girmesi. Tahminim virüs güney yarım kürede iyice yayılacak, belki de influenza virüsü gibi kendini geliştirip mutasyona uğrayacak (bu konuda çeşitli söylentiler var fakat kanıtlanmış bir deney yokmuş). Bu olursa işte o zaman kuzey yarım kürenin başı derde girer. Anca o tarz aşamalardan sonra belki ülkemizde de dijitalleşme daha ciddiye alınmaya başlar…uzun vadeli projeler gelişir. Ama ondan once yapılacak her girişim sadece varolanların iş modelini kopyalayıp ‘piyasayı piç etmek’ olur kanısındayım. Böyle düşünüyorum çünkü ülkemizde “iş yapma” modeli – günü kurtarmak için varolanları taklit edip pastanın kenarından hırsız fare gibi tırtıklamak, yeni ve faydalı bir model icat etmekten daha kolay olmuştur. Son bir ayrıntı…Dijital pazarlama hacmi artması için sadece “talep artması” ile olamaz, o talepleri karşılamak için elimizde mal olması da gerek. Eee virüs nedeni ile ithalat yok…Üretim yapacaksınız ama hammadde yok o da yurtdışından gelmesi gerek. Sonuç – elimizde belki müthiş bir dijital pazarlama modeli var (üretimden teslimata kadar) ama mal yok…İmalat için hammadde yok, yani yine başladığımız yerdeyiz.