Gezginsel Seyahat Forumları

Gezginsel'e hoş geldiniz! Dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerle tanışın, seyahat deneyimlerinizi paylaşın ve en iyi destinasyonlar hakkında ipuçları alın. Yolculuğunuzu daha özgün ve keyifli kılmak için buradayız!

Gezgin Topluluğu Forumlar Konu Dışı Bisiklette Giyim Nasıl Olmalı? (Yaz ve Kış)

  • Bisiklette Giyim Nasıl Olmalı? (Yaz ve Kış)

    Posted by Mertcan on 27/11/2023 saat 09:41

    Yaz Giyimi

    Sıcak günlerde spor yaparken, bisiklete binerken kullanılan giysilerin kış giyiminde olduğu gibi özellikle iç katın terletmeyen, teri çabuk kurutan özellikte olması istenir.. Son yıllarda teri çabuk emen ve terlendiği halde vucudu oldukça kuru tutan Cool Max ve benzeri kumaşlar oldukça yayılmıştır..Bu kumaştan yapılan bisiklet formalarının (jersey) vücudu sarmasında fayda vardır.. Aksi halde teri emmesi zorlaşır, kumaş işlevini yerine getiremez..Ayrıca vücuda tam oturuyor olması da giysinin rüzgardan uçuşmasını engeller böylece hızınızı kesmez..Genelde kısa kollu yapılan formaların kolları lastikli, arkada 2 veya 3 cepli (bazıları tek cepli olup fermuarlı), hakim yakalı yarım veya tam boy önden fermuarlı olur. Cepler alet takımı, yedek lastik, besin vs koymaya yarar.Kumaş cinsleri çok çeşitlidir.. Ama genelde bu kumaşlar büyük oranda sentetiktir. Bunlarda pamuk ya hiç kullanılmaz, ya da çok az oranda kullanılır..”Sentetik” kumaş kavramı nedense bir çok kişide antipati uyandırır. Fakat böyle olup da deriyi tahriş etmesi vs sözkonusu değildir. Hatta bu formaların deriye değen kısımları daha iyi ter emilimi için çok ince tüylü yapılır..Formaların bazılarının üzerinde bol renkli markalar bulunur..Bazıları düz veya karışık renklerde olabilir. Güneşin çok yakıcı olduğu saatlerde bisiklete binmeye ara vermekte fayda vardır.. Ama bazen de kısa kollu forma yerine uzun kolluyu tercih etmeniz gerekebilir. Çünkü bisiklete binerken kollar güneşe çok fazla maruz kalır.
    Güneşten korumanız gereken diğer yer de ensenizdir.. Bir fularla ensenizi koruyabilirsiniz.. Kaskın altına bandana takmak da iyi fikir olabilir..Uzun parmak eldivenler turda, uzun yolda sıkıcı gelebilir. Ciddi arazi sürüşleri yapılmayacaksa kısa parmak eldiven kullanabilirsiniz..
    Yaz aylarında çoğunlukla kısa bisikletçi taytı giyeriz.. Bunların “pad” inin de ter tutmayan yine Cool MAx olanlarını tercih etmek gerekir.. Bu taytların geri kalan bölümü lycradır. Taytlardaki parça sayısı ne kadar çok olursa vücuda oturması o kadar iyi olur.Bu da fiyatı etkiler. Bunlar; 4, 6 veya 8 panelli tayt diye adlandırılır.Genellikle düz siyah lycra’dan dikilirler. Bunun nedeni siyahın daha az kir göstermesine bağlanabilir..
    Yaz aylarında bile karasal iklimlerde veya yüksek kesimlerde akşamları serin olabilir. Böyle yerlerdeyseniz bir rüzgarlık taşımanızda fayda olabilir.
    Dizlik, dirseklik kullanmak kişisel seçimdir. Rahat ediyorsanız, kendinizi daha güvenli hissedecekseniz takabilirsiniz.. Ama bilin ki bunların en iyileri bile terletme yapar.
    Çorapların da terletmeyenleri seçilmelidir.. (yine Cool Max!!) Bisiklet çorapları çok kısadır genelde..Ayakkabıların da yaza uygun modelleri vardır. Kışlık, su geçirmeyen modeller bazı kişilerin ayaklarını terletebilir..SPD (Shimano Pedalling Dynamics) sandaletler de son yıllarda oldukça tutulmaya başlamıştır.

    Soğuk-Serin Havada Giyimin Püf Noktaları

    Her spor dalında olduğu gibi bisiklete binerken de yapılan işe uygun giyinmek çok önemlidir. Burada amaç vücudu dış etkenlerden – soğuk,sıcak, yağmur vs- mümkün olduğunca korumak fakat bu arada vücut ısısını ve terlemeyi kontrol altında tutmaktır.. Bisiklet giyiminde bu özelliklerin dışında da özellikler aranır. Bunlar bisiklet üzerindeki sürücünün konforunu ve güvenliğini sağlamalıdır. Sele rahatsızlıklarını azaltmak için iç kısmı destekli (“pad”li) taytlar ve gidondaki titreşimi az hissettiren veya eldeki tahrişi önleyen eldivenler buna örnek verilebilir..Sadece koruma amaçlı aksesuarlar da vardır. Kask bunların en önemlisidir. Dizlikler, dirseklikler vb. diğer koruma amaçlı aksesuarlardır.

    .

    Kış aylarında bisiklete binerken dikkat edilmesi gereken (ve de çoğunlukla yalnış uygulanan) bir konu vardır. Bu da havanın serinliğine/soğukluğuna bakıp da aşırı giyinilmemesi gerktiğidir. Soğuk havalarda şu basit kural uygulanır: Bisiklete bindiğiniz ilk 10 dakika biraz üşüyorsanız yeterli giyinmişsiniz demektir.Eğer ilk 10 dakika üşümediyseniz bundan sonra sıcaktan rahatsız olabilirsiniz.

    .
    Kış aylarında aşırı soğuk olmadıkça 3 kat giysiyle rahatlıkla bisikletinize binebilirsiniz.

    A-Dış Kat 1
    Kış bisikletçiliğinde en üstteki tabakanın (giysinin) su ve rüzgar geçirmeyen, fakat buna karşılık içerde oluşan teri dışarı çıkartabilecek özellikte olması beklenir. Bu özellikte birçok firmanın ürünü vardır. En eskisi ve bilineni Gore-Tex kumaşıdır.. Benzer özelliklerde bir çok ürün vardır. Bunların hepsinin kendine özgü özellikleri olabilir.(Entrant, T3000, Micropore, Propore, Zephyr vs..)Bisiklet için bu tip bir kumaşta geçirgenlik oranı fazla olmalıdır. Aksi halde terleme hızı kumaşın geçirgenliğinden fazla olursa dış tabakanın iç kısmında yoğuşma, ıslanma olur. Bu da vücudun kurumasını zorlaştırır ve sonuç olarak ısı kaybı çabuklaşır. Türkiye gibi genelde ılıman iklime sahip yerlerde yüksek efor sonucu oluşan terlemeyi engellemek için içten dışa geçirgenliği yüksek ürünler seçilmelidir.Çok soğuk şartlarda Gore-Tex iyi sonuç verebilir fakat normal şartlarda Zephyr (Pearl Izumi) veya Propore-Micropore (3M) kumaşlar üst tabaka olarak daha uygundur. Eğer yağmurluğunuz nefes alan özellikte değilse mümkün olduğunca terlemeyi azaltmak için giysinin fermuarını sık sık açmanız gerekebilir.. Nefes alan yağmurluklar diğerlerine göre oldukça pahallıdır. Fakat sağladığı konfor düşünülürse ciddi bisikletçilerin vazgeçemediği bir üründür. Amerikan RainShield firmasının, 3M’in ürettiği Propre kumaştan yapılan yağmurlukları oldukça ucuzlamıştır ve Yeşil Bisiklet’te de satılmaktadır. Kesinlikle su ve rüzgar geçirmeyen ama terletmeyen bu giysiler düşük fiyata yüksek konfor sunmaktadır..

    B-Orta Kat: 2.

    Bu tabaka genelde ince polar kumaştan yapılır ve fazla kalın olması gerekmez. Çoğunlukla da iç kısmı polar (fleece) dış kısmı daha az rüzgar geçiren bir kumaş olabilir. Gore firmasının WindStopper ceketleri buna iyi bir örnektir. Ayrıca Asics firmasının Nexten kumaşından uzun kollu üst giysileri de böyle havalar için idealdir.. Serin havalarda yine bu malzemelerden yapılmış bir yelek giyilebilir. Bu ceketler veya yelekler çok soğuk ve yağışlı olmayan havalarda son kat olarak da kullanılabilir. Ama böyle havalarda yine de rüzgarlık veya yağmurluğunuzun yanınızda bulunması iyi bir önlem olacaktır..

    C-İç Kat: 3.

    Burada aranan en önemli özellik giysinin az terletmesi, teri çabuk kurutması, tenin rahat havalanmasını sağlamaktır. Çoğunlukla “jersey” adı verilen bisiklet formalarının çoğu bu özellikleri taşır. Bunlar genellikle Lycra veya Lycra karışımlarından yapılır. Bu katın tamamiyle pamuklu olması hiç önerilmez çünkü pamuklu kumaşlar teri emerler ve kurumaları oldukça zordur. Çok soğuk havalarda bu lycralı kumaşlar yerine son yıllarda çıkan termal iç çamaşırlar da bu koşullarda idealdir. Bu tür malzemelerin terletmeden vücut ısınını çok iyi korurlar.. Soğuk havalarda boğazı ve başı soğuktan korumak iyi bir önlemdir.. Boğaz için ince polar kumaştan yapılmış bir fular veya sadece boğazlık olarak tasarlanmış ürünler kullanılabilir. Bunların bir kısmı elastik lycralı kumaşlardan olabilmektedir.. Ama bunların hiçbiri yoksa pamuklu kumaştan bir fular da işinizi görebilir.

    Vücutta en çabuk ısı kaybı eller ve ayaklarda olur. Kışın kesinlikle uzun parmaklı,rüzgar geçirmeyen eldivenler kullanmak gerekir. Tabi bu eldivenler vites /fren kontrollerini zorlaştırmayacak kalınlıkta olmalıdırlar. Bazen, çok kalın olmayan kış aylarında marketlerde satılan kayak eldivenleri de bu işi görebilmektedir..

    Çorap olarak da içinde pamuk oranı az olanları seçmek gerekir. Son zamanlarda özellikle bisiklet için tasarlanmış çoraplar piyasaya sunulmuştur. Çok soğuk havalarda çok kalın çorap giymek ayağı sıkıp kan dolaşımını engelleyeceğinden, dolayısıyla üşümeyi çabuklaştıracağından tercih edilmemelidir. Bu gibi şartlarda ince yün çoraplar işinizi görebilir. Yağışlı havalarda ayakkabınızın tamamını kapatacak şekilde ve uzun süreli naylon torba vb. geçirmekten kaçınmak gerekir. Bu ayağın hava almasını engeller ve terlemeyi çoğaltır. Dışarı çıkamayan ter de bu sefer ayağı içerden ıslatır.. Bu durumlar için özel ayakkabı kılıfları bulunabilir. Fakat genellikle sadece ayakkabının ön kısmını -ki en çok su burdan girer- bir şekilde korumak yeterli olur..

    Mertcan cevapladı 1 year, 2 ay önce 1 Üye · 0 Yanıt
  • 0 Yanıt

Üzgünüz yanıt bulunamadı.

Yanıtla: Mertcan
Yaz Giyimi Sıcak günlerde spor yaparken, bisiklet…
Vazgeç
Your information: